Minimalne wymagania jakie muszą być spełnione, aby otrzymać zaświadczenie o spełnieniu warunków sanitarno – weterynaryjnych w zakresie produkcji mleka surowego:
- Decyzja o stadzie wolnym od chorób zakaźnych wystawiona na właściciela gospodarstwa.
- Zaświadczenie odnośnie używania w gospodarstwie wody zdatnej do spożycia lub badań wody z ujęcia własnego.
- Aktualny przegląd dojarki.
- Aktualne badania sanitarno – epidemiologiczne osób przeprowadzających dój.
- Wyniki badań mleka dostarczone przez mleczarnie.
- Właściwe prowadzenie ewidencji leczenia zwierząt.
- Separatka dla zwierząt chorych, lub podejrzanych o chorobę.
- Powierzchnia – podłogi i ściany łatwe do mycia i czyszczenia w pomieszczeniu, gdzie znajduje się basen – umywalka z podłączeniem bieżącej wody.
- Zwierzęta utrzymywane w dobrej kondycji.
- Obora z dostępem światła, czyste ściany – regularne bielenie.
- Sprzęt do doju, schładzania i przelewania mleka łatwy do czyszczenia, mycia i dezynfekcji.
- Środki używane do mycia i dezynfekcji posiadające atest – zatwierdzone przez właściwe władze.
- Oznakowanie pomieszczeń o zakazie wstępu osób nieupoważnionych.